Wednesday, 13 July 2011

Tak biasa menjadi biasa..

Assalamualaikum..wbt
Salam penuh cinta buat sahabat yang ana kasih sekalian..kaifa hal?

Em agak-agaknya ape maksud tersirat disebalik tajuk post ana kali ini ye? Maaf jika gaya bahasa atau penulisan ana membuatkan kalian keliru atau x faham kerana ana memang kurang dalam bab penulisan ni. Kali ni ana ingin kongsikan fenomena yang mungkin terjadi dalam kalangan kita (tidak kiralah dirumah atau dimana2) namun kurang penegasan mahupun peringatan untuk merubah keadaan. Agak-agaknya ape ye..

Sahabat yang ana kasih sekalian,

Teringat pula kata2 seorang doktor di fasa awal pentarbiyahan ana dulu, katanya dgn penuh semangat "kita ni kena ubah diri kita menjadi seorang yang luar biasa, dari zero to hero, dari kurang baik kepada baik, dari baik kepada lebih baik lagi..jika kita sebelumnya seorang yang suka melengahkan solat, maka hari ini kita harus merubah diri kita menjadi orang yang paling awal solat, alert dgn waktu solat..dan seterusnya...". Masyaallah menangis diri ini mengenangkan kejahiliyahan dahulu..begitu membekas sekali..subhanallah..

Ye..SOLAT. ayuh kita perhatikan dan muhasabah sebentar seperti apakah solat kita pada hari ini..ye benar sekali mungkin bagi kita yang telah dilanggar tarbiyah ini, tidak lagi teruji dengan meninggalkan solat dengan sengaja. Namun lupakah kita pada musuh kita yang nyata yakni syaitan yang sentiasa mencari ruang-ruang untuk menyesatkan manusia..apatah lagi yang sudah ditarbiyah, pangkat syaitan yang datang menggoda juga semakin meningkat bukan?  Adakalnya kita jua turut terjerumus dalam tipu daya syaitan apabila dengan sengaja atau tidak sengaja melengah-lengahkan solat fardhu..sedarkah kita? mungkin sedar tapi menganggapnya perkara biasa..AWAS bahaya tu..


Beza sengaja dengan tidak sengaja,.

Teringat ana dalam satu slot bersama seorang ustazah, katanya : ''akhwat ni cara dia lengahkan solat tu mungkin berbeza dari masyarakat umum, umpamanya kita boleh lihat waktu akhwat makan. kadang2 tu waktu makan nak dekat masuk waktu dah, tapi xpe lagi yg jadi masalahnya bila lepas makan time tu la nak mengemasnya, basuh pinggan la sedangkan waktu solat dah masuk..kadang-kadang time maghrib baru nak mandi la. sedangkan sebelum tu x buat ape2 pun..dan seterusnya.." hmm..macam mane pernah x perkara yang seumpamanya berlaku pada diri antuna? Bila ana fikir-fikirkan semula em ada benarnya kata2 ustazah ni..kita cuba mencipta alasan untuk membenarkan kita lewat solat..dan lebih dasyat lagi bilamana fenomena yang sama berlaku atau dilakukan berulang kali..maka ia akan menjadi kebiasaan bukan?dalam x sedar kita telah menjadikan yang 'tak biasa kepada biasa'. kenapa 'x biasa'? kerna melengahkan solat bukanlah hal yang dibiasakan oleh rasullullah dan generasi sahabat..

sahabat yang ana kasih sekalian,

Beza kan, sengaja dengan tidak sengaja. Dalam hidup ni pilihan tu sentiasa ada..kita bole sahaja memilih untuk solat dulu dari urusan lain, tanpa menafikan ketetapan yang dirancang sesetengah manusia untuk kepentingan sejagat..namun semuanya tergantung pada diri kita untuk bijak mnggunakan masa dan keadaan..semoga kita tidak tergolong dalam golongan yang membiasakan apa yang x biasa atau dengan kata lain menjadikan yang 'xbiasa kepada biasa'..dalam kes ini yang ana maksudkan adalah isu melengahkan solat..ana menulis sebagai peringatan buat diri dan untuk dipanjangkan kepada sahabat2 sekalian..semoga kita beroleh manfaat dan maghfirah dariNYa..

Akhirul kalam, maaf andai tulisan ini mengguris mana2 jiwa..yakinlah ia hanya sekadar peringatan bersama. Di sini ada disertakan link berkaitan hal hukum melengahkan solat dan hal-hal lainnya..


~End of post~

-kredit to http://maratussufi90.blogspot.com-

1 comment: